Te-ai confruntat vreodată cu situații neplăcute în timpul transportului de mărfuri? Documentația incompletă sau lipsa unor informații esențiale pot duce la întârzieri, costuri suplimentare și chiar conflicte. 

Din fericire, soluția există: CMR-ul (Conosament de Mărfuri Rutiere). Asemenea unui bilet de avion pentru bagajele tale, CMR-ul este un document esențial care însoțește mărfurile pe parcursul întregului traseu, oferind o imagine clară asupra transportului și a părților implicate.

În acest articol poți afla tot ce trebuie să știi despre CMR transport: ce este, de ce este important, ce conține și care sunt implicațiile juridice ale absenței sale. 

Ce este CMR?

CMR este un acronim pentru „Convention relative au contrat de transport international de marchandises par route”, cunoscută în română sub numele de Convenția privind contractul de transport internațional de mărfuri pe șosea. Scrisoarea de transport CMR este un document esențial în transportul rutier internațional de mărfuri, fiind un acord între expeditor și transportator. Aceasta conține detalii cu privire la mărfurile transportate, precum natura, cantitatea, destinația și toate costurile asociate.  

Rolul scrisorii CMR este esențial pentru buna funcționare a transportului de mărfuri. Ea servește ca dovadă a contractului de transport, a primirii mărfurilor de către transportator și a condițiilor de transport. În plus, scrisoarea CMR facilitează urmărirea mărfurilor în timpul tranzitului, păstrând o evidență clară a operațiunilor de transport.

Țări în care este necesară foaia de transport CMR

Convenția CMR este un acord internațional ce reglementează transportul internațional de mărfuri pe drumuri. Acesta a fost semnat de o serie de țări, devenind astfel părți contractante.

Lista țărilor care au aderat la Convenția CMR este extinsă, cuprinzând o gamă largă de țări. Iată doar câteva dintre ele: Albania, Armenia, Austria, Azerbaijan, Belarus, Belgia, Bosnia și Herzegovina, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Iran, Italia, Portugalia, Spania, Suedia, Tunisia, Turcia și multe altele.   

Necesitatea documentului CMR în aceste țări nu este doar o formalitate. Acesta joacă un rol vital în monitorizarea și urmărirea transportului de mărfuri, asigurându-se că toate parțile respectă reglementările stabilite.

Ce conține un CMR pentru transportul de marfă?

Documentul CMR cuprinde o serie de informații detaliate care asigură siguranța și eficiența procesului de transport:

 • detalii despre expeditor și destinatar. Acestea includ numele și adresa fiecăruia, precum și alte informații relevante;
 • informații despre mărfuri. Aici se includ detalii specifice despre tipul și cantitatea mărfii, informații despre ambalare, precum și dacă mărfurile sunt periculoase sau nu. Acestea sunt vitale pentru a asigura manipularea corespunzătoare a mărfurilor și pentru a preveni orice posibil accident; 
 • detalii despre transport și transportator. Printre acestea se numără numărul de înmatriculare al autovehiculului și numele transportatorului;
 • informații precum locul și data întocmirii documentului CMR, locul și data primirii mărfii și locul prevăzut pentru eliberarea acesteia.

În unele situații, scrisoarea de transport CMR poate conține și alte indicații considerate utile de părți, cum ar fi interdicția de transbordare, cheltuielile pe care expeditorul le ia asupra sa, termenul convenit în care transportul trebuie să fie efectuat sau lista documentelor remise transportatorului. Aceste detalii pot varia în funcție de specificul fiecărui transport rutier

Cum se completează un document CMR?

Înainte de a începe procesul de completare, este important să te asiguri că ai la dispoziție toate informațiile necesare.

Pasul 1: tipărirea acestuia în patru exemplare, fiecare având o culoare diferită. Fiecare exemplar are un rol specific în procesul de transport: primul rămâne la expeditor, al doilea acompaniază marfa, al treilea se dă la primirea mărfii de către destinatar, iar cel de-al patrulea este destinat procedurilor administrative din cadrul întregului proces de livrare.     

Pasul 2: documentul CMR conține 24 de câmpuri care trebuie completate cu atenție. Fiecare câmp are un rol specific și trebuie să includă informații precise. De exemplu, în rubrica rezervată observațiilor transportatorului, poți nota orice detalii suplimentare care ar putea fi relevante pentru transport.

Pasul 3: odată ce ai completat toate câmpurile, este esențial să verifici și să validezi informațiile introduse. Orice eroare poate duce la probleme în procesul de transport, așa că este important să te asiguri că toate detaliile sunt corecte și complete.

Cine trebuie să emită scrisoarea de transport CMR?

Scrisoarea de transport CMR este întocmită de două părți principale: expeditorul și transportatorul. În calitate de expeditor, tu ești cel care trimite marfa, însă nu poți face acest lucru fără ajutorul unui transportator, cel care se ocupă de transportul efectiv al mărfurilor. Ambele părți au un rol esențial în acest proces și trebuie să semneze acest document, validând astfel informațiile înscrise. 

Explorează bursa de transport Crystal Logistics Services, care facilitează contactul între expeditori și transportatori! 

Conform articolului 5 din Conventia CMR, scrisoarea de transport este redactată în trei exemplare originale. Acestea trebuie semnate de către expeditor și transportator. Semnăturile pot fi înlocuite cu ștampile, în funcție de legislația țării în care este emisă scrisoarea de transport.

Ce se întâmplă dacă pierzi documentul CMR?

Să luăm un exemplu concret:

Un transportator a efectuat cu succes un transport internațional, dar nu a primit plata din cauza pierderii documentului de însoțire a mărfii. Compania care a comandat transportul a refuzat plata, considerând că lipsa CMR-ului o exonerează de obligația de a plăti.

În acest caz, compania nu are dreptul de a refuza plata din cauza lipsei CMR-ului.

De ce?

 1. Contractul de transport este consensual: conform Convenției CMR (articolul 4), contractul este valabil chiar și în lipsa CMR-ului.
 2. Dovada transportului: există alternative la CMR pentru a demonstra efectuarea transportului, cum ar fi confirmarea de încărcare, nota de transport, protocolul de predare emis de transportator sau declarațiile martorilor.
 3. Lipsa CMR nu constituie prejudiciu: prejudiciul trebuie dovedit și justificat. Pierderea CMR nu este automat o pagubă pentru compania care a comandat transportul.
 4. Performanță corectă: dacă transportul a fost efectuat conform contractului, lipsa CMR nu poate fi considerată o neîndeplinire a obligațiilor.

Ce trebuie să conțină documentul CMR în cazul unui transport rutier ADR?

Informațiile de baza care trebuie indicate în documentul de transport referitor la marfa periculoasă:

 1. Numărul ONU, precedat de literele „UN”.
 2. Denumirea oficială a substanței (completată la nevoie de denumirea tehnică a substanței).
 3. Numărul etichetei sau al etichetelor de pericol.
 4. Grupa de ambalare a substanței, cu excepția substanțelor din clasele 1, 2, 5.2, 6.2, 7 și mărfurilor autoreactive din clasa 4.1.
 5. Codul de restricție tunel. Dacă se cunoaște faptul că pe traseul pe care se va efectua transportul ADR nu există tuneluri sau nu nu există tuneluri cu restricții pentru mărfuri periculoase, atunci nu se va completa.
 6. Numărul de ambalaje.
 7. Denumirea tipului ambalajului.
 8. Alte indicații suplimentare.

De ce este important documentul CMR?

 • Documentul CMR oferă o dovadă legală a contractului de transport, fiind în același timp și un instrument prin care marfa poate fi urmărită de-a lungul traseului.
 • În cazul unui litigiu, documentul CMR poate fi folosit ca proba în instanță, oferind detalii despre expeditor, transportator, destinatar și natura mărfii transportate. Fără acest document, ar fi mult mai dificil să se stabilească termenii contractului și să se rezolve eventualele dispute.
 • Documentul CMR reglementează responsabilitățile părților implicate. Convenția CMR stabilește drepturile și obligațiile expeditorului, transportatorului și destinatarului, iar documentul CMR reflectă aceste responsabilități.
 • Documentul CMR nu doar că asigură o bună funcționare a transportului intern și internațional, dar favorizează și comerțul internațional. Prin simplificarea procesului de transport a mărfurilor între țări diferite, acesta reduce birocrația și accelerează livrările.

Așadar, CMR-ul are un impact semnificativ asupra eficienței și legalității transportului de mărfuri. Fără acesta, procesul de transport ar fi mult mai complicat și ar exista un potențial mai mare pentru erori și nerespectarea reglementărilor. Deci, dacă lucrezi în domeniul transporturilor, cunoașterea și înțelegerea CMR-ului sunt esențiale.

Lasă un răspuns